Bronnet voor de buurt
Betaalbaar en duurzaam verwarmen
We moeten van het gas af. Maar hoe doe je dat slim? Er bestaan heel wat manieren om woningen te verduurzamen. Dat komt goed uit, want wij willen bij de Alliantie dat in 2050 al onze woningen CO2-neutraal zijn. En omdat elke woning anders is, is maatwerk nodig. Daarom investeren we veel in het verduurzamen van ons woningaanbod. De Warmte Maatschappij kan één van de oplossingen zijn om onze doelstelling te halen.
De uitdaging
Voor het aardgasvrij maken van woningen hanteren we onze eigen warmte-atlas. Deze geeft per gemeente en per wijk onze warmtestrategie weer. Maar de woningbouw mag geen energieleverancier zijn, daarom zoeken we samenwerkingen met partijen die dat wel kunnen zijn.
De innovatie
Om deze uitdaging op te lossen, gaan we een samenwerking aan met De Warmte Maatschappij. Samen met hen rollen we een pilot uit in de Hilversumse Meent. De Warmte Maatschappij plaatst in 20 woningen van de Alliantie een zogenoemde BoosterUnit. Deze water/waterwarmtepomp die niet groter is dan een hoge koelkast, zorgt ervoor dat het aangevoerde water wordt opgewarmd of afgekoeld.
Het water wat de BoosterUnit aangevoerd krijgt, komt vanuit één centrale warmtepomp. Deze zorgt ervoor dat het water altijd een lage temperatuur van 10°C, heeft. De BoosterUnit verwarmt of koelt dan zelf het water in huis naar de benodigde temperatuur. Na oplevering en ingebruikstelling levert de warmtemaatschappij de warmte voor tap en cv-water aan de huurders.
De oplossing
Het lokale warmtenet vormt zijn eigen grid en kan op een later moment verder worden uitgebreid. Doordat meerdere woningen op één systeem kunnen worden aangesloten, worden veel kosten bespaart. Dit maakt het plaatsen betaalbaar, waardoor de huurprijzen niet significant stijgen. De installatie is ook relatief gemakkelijk te realiseren. Het systeem kan daarnaast in de zomer koelen, zodat woningen in elk seizoen een prettige temperatuur houden.
Door een samenwerking aan te gaan met een energieleverancier kunnen juridische restricties vanuit de woningwet worden vermeden. Nu is het aan ons om te onderzoeken of dit systeem aan de verwachtingen voldoet en wat de bewoners van het systeem vinden. Bij positieve resultaten, gaan we verder uitzoeken of we deze oplossing kunnen uitrollen bij meerdere woninggebouwen.